International Wine Days

International Grenache Day

Κάθε χρόνο την 3η Παρασκευή του Σεπτέμβρη γιορτάζει το σταφύλι Grenache! Ιδανική ευκαιρία για εμάς λοιπόν, να γνωρίσουμε και να γευτούμε τα κρασιά που μας δίνει αυτό το πολύπλευρο σταφύλι!

Το προφίλ του Grenache

Χρώμα: πορφυρό

Μέτρια οξύτητα και τανίνες

Μεσαίο έως γεμάτο σώμα

Πρωτογενή αρώματα και γεύσεις από βατόμουρο, φράουλα και νότες μπαχαρικών, κυρίως λευκό πιπέρι

Τα κρασιά με παλαίωση παράγουν αρώματα δέρματος και πίσσας.

Εκτός από το μαύρο Grenache (Grenache noir) που είναι και το πιο γνωστό και διαδεδομένο, υπάρχει λευκό (Grenache blanc) και γκρι (Grenache gris).

Έτσι έχουμε πολύ ενδιαφέροντα ερυθρά, φρουτώδη ροζέ, ιδιαίτερα λευκά και πορτοκαλί κρασιά, αλλά και πολύ χαρακτηριστικά γλυκά και ενισχυμένα κρασιά.

Πού ευδοκιμεί

Το σταφύλι Grenache κάνει την εμφάνισή του γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1800, στην Αραγονία της Βόρειας Ισπανίας, όπου είναι γνωστό ως Garnacha. Ευδοκιμεί σε θερμά και ξηρά κλίματα, καθιστώντας την Ισπανία ιδανική τοποθεσία για την καλλιέργειά του. Από εκεί εξαπλώθηκε για να καλλιεργηθεί στη Σαρδηνία, στη Νότια Γαλλία, στην Καλιφόρνια, στην Αυστραλία, στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες. Πρόκειται για ένα από τα πιο ευρέως φυτεμένα κόκκινα σταφύλια σε ολόκληρο τον πλανήτη!

Χαρακτηριστικά της ποικιλίας Grenache

Η προσαρμοστικότητα και το μοναδικό γευστικό προφίλ του σταφυλιού, έχουν συμβάλει στην αναβίωσή του τα τελευταία χρόνια.

Τα κρασιά Grenache έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, η οποία συμβάλλει στον πλούσιο, γεμάτο χαρακτήρα του.

Το γευστικό προφίλ των κρασιών από σταφύλια Grenache, τα καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για συνδυασμό με ψητά κρέατα, καθώς η φυσική γλυκύτητά του εξισορροπεί τα αλμυρά στοιχεία

Το Grenache και τα χαρμάνια του

Συχνά το σταφύλι Grenache παντρεύεται με άλλες ποικιλίες όπως Syrah, Carignan, Tempranillo και Cinsaut, αλλά αξίζει να δοκιμάσουμε ένα μονοποικιλιακό Grenache για να καταλάβουμε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του.

  • Στην Ισπανία συμμετέχει με το Tempranillo σε ορισμένα κρασιά Rioja.
  • Στα κρασιά του Νότιου Ροδανού είναι η κυρίαρχη ποικιλία, όπου συνήθως αποτελεί πάνω από το 80% του χαρμανιού στην ονομασία Châteauneuf-du-Pape. 
  • Στην Αυστραλία το βρίσκουμε συνήθως σε χαρμάνια «GSM» (Grenache-Syrah- Mourvèdre) 
  • Στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Σαρδηνία, το κρασί D.O.C. Cannonau di Sardegna αποτελείται βάσει νομοθεσίας κατά  90% από την ποικιλία Cannonau, που είναι το Grenache στα σαρδηνικά. 
  • Το Grenache χρησιμοποιείται ευρέως, για την παρασκευή ροζέ κρασιών στη Γαλλία και την Ισπανία, ιδίως στην περιοχή Côtes du Rhône και Navarre αντίστοιχα.
  • Τα υψηλά επίπεδα σακχάρων του Grenache το καθιστούν ιδανικό και για την παρασκευή ενισχυμένων κρασιών.

Ανακαλύψτε τα κρασιά μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *