International Wine Days

National Chianti Day!

Ανάμεσα στους λόφους της Τοσκάνης, στην Ιταλία, βρίσκεται η περιοχή Chianti, μια περιοχή με παράδοση αιώνων στην οινοποίηση. 

Κάθε χρόνο την πρώτη Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, οι λάτρεις του κρασιού από όλο τον κόσμο γιορτάζουν τα αγαπημένα κρασιά Chianti. Η Εθνική Ημέρα Chianti ιδρύθηκε από τη Santa Margherita U.S.A. και αποτελεί φόρο τιμής σε αυτά τα εξαιρετικά κρασιά, τα οποία διακρίνονται για την πλούσια κληρονομιά τους και τις ξεχωριστές γεύσεις τους.

Καθώς πίνουμε ένα ποτήρι Chianti Classico, δεν μπορούμε παρά να νιώσουμε την ουσία της Τοσκάνης να ρέει μέσα από κάθε γουλιά. Είναι σαν να απολαμβάνουμε ένα κομμάτι αυτής της γραφικής ιταλικής περιοχής, που φημίζεται για τους λόφους της, τους γοητευτικούς αμπελώνες και τη ζεστή φιλοξενία της. Τα κρασιά Chianti Classico είναι ένα ταξίδι στην ιστορία, τον πολιτισμό και το πάθος της Τοσκάνης.

Η ιστορία του Chianti

Η ιστορία του Chianti χρονολογείται από τον 13ο αιώνα με τις πρώτες ενσαρκώσεις του ως λευκό κρασί. Σήμερα τα κρασιά Chianti είναι από τα πιο γνωστά ερυθρά κρασιά της Ιταλίας και η Τοσκάνη μια οινική περιοχή με παγκόσμια φήμη για την παραγωγή εκλεκτών κρασιών.

To σταφύλι Sangiovese είναι μία ιταλική ποικιλία, η οποία χρησιμοποιείται ως ραχοκοκαλιά των κρασιών Chianti.

Το πιο βασικό κρασί που παράγεται στην περιοχή είναι γνωστό ως Chianti και προέρχεται από τα περίχωρα της περιοχής. Τα κρασιά που φέρουν την ετικέτα Chianti Classico παράγονται σε μια πολύ μικρότερη, πιο κεντρική περιοχή, όπου εκεί καλλιεργείται η πλειονότητα των καλύτερων σταφυλιών.

Τα Chianti Riserva παλαιώνουν περισσότερο, τόσο σε φιάλη όσο και σε ξύλο και συνήθως, παρασκευάζονται από τα καλύτερα σταφύλια του παραγωγού.

Χαρακτηριστικά των κρασιών Chianti

  • Το Chianti ξεχωρίζει για τα εκρηκτικά αρώματα από κεράσια, μούρα και βότανα, την ξηρή γεύση του και τις πικάντικες και μπαχαρένιες νότες του.
  • Το κύριο σταφύλι που χρησιμοποιείται στο Chianti είναι το Sangiovese, γνωστό για τη λεπτή φλούδα του, η οποία προσδίδει ένα ανοιχτόχρωμο ρουμπινί χρώμα στο κρασί. 
  • Οι οίνοι Chianti τυπικής ποιότητας περιέχουν τουλάχιστον 70% σταφύλια Sangiovese και οι οίνοι Chianti Classico περιέχουν τουλάχιστον 80% σταφύλια Sangiovese.
  • Εκτός από το Sangiovese, τα κρασιά Chianti μπορεί να περιλαμβάνουν και άλλες ποικιλίες σε πολύ μικρότερο όμως ποσοστό, όπως οι Canaiolo, Colorino, Cabernet Sauvignon και Merlot.
  • Υπάρχουν διαφορετικές ταξινομήσεις των κρασιών της περιοχής, όπως το Chianti, το Chianti Classico και το Chianti Riserva. Αυτές οι ταξινομήσεις διαφέρουν ως προς τις απαιτήσεις παλαίωσης και τη γεωγραφική προέλευση εντός της περιοχής Chianti, προσφέροντας διαφορετικές εκφράσεις του κρασιού.
  • Οι διάφοροι τύποι κρασιών Chianti περνούν από διαφορετικές διαδικασίες παλαίωσης, που κυμαίνονται από 3-6 μήνες για το τυπικό Chianti και έως 30 μήνες για τα υψηλότερης ποιότητας Chianti Classico και Chianti Riserva.

Γευστικοί συνδυασμοί

Τα κρασιά Chianti είναι βαθιά συνυφασμένα με την ιταλική γαστρονομική κουλτούρα, αποτελώντας τον ιδανικό συνοδό για ιταλικά πιάτα όπως ζυμαρικά, πιάτα με προσούτο, πίτσα, αλλά και συνταγές με σιγομαγειρεμένο κοτόπουλο με βότανα και ελαφριά κρεατα με κόκκινη σάλτσα τομάτας.

Ανακαλύψτε τα κρασιά Chianti

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *