Άρθρα

International Wine Days of May

Ο Μάιος μιας και είναι ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης μας προετοιμάζει για τον ερχομό του καλοκαιριού. Είναι η εποχή που τα λευκά κρασιά έχουν την τιμητική τους. Μαζί του λοιπόν, γιορτάζουμε και τέσσερις πολύ σημαντικές λευκές ποικιλίες κρασιού, το Sauvignon Blanc, το Moscato, το Pinot Grigio και το Chardonnay!

Διαβάστε τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας και δείτε τις προτάσεις που μπορείτε να βρείτε στο eshop μας. Δροσίστε το κρασί που θα επιλέξετε, απολαύστε το και γιορτάστε τις λευκές ποικιλίες του Μαΐου!

Sauvignon Blanc – 5th of May 

Η παγκόσμια ημέρα Sauvignon Blanc γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Παρασκευή του Μαΐου. Μια ποικιλία πολύ αγαπητή και διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο.

Το Sauvignon Blanc είναι μια λευκή ποικιλία αμπέλου, η οποία προέρχεται από τις περιοχές του Bordeaux και της κοιλάδας του Λίγηρα στη Γαλλία. Καλλιεργείται επίσης σε πολλές άλλες οινοπαραγωγικές χώρες, όπως τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Χιλή, την Ιταλία, τη Νότια Αφρική. Είναι μία από τις πιο διαδεδομένες λευκές ποικιλίες σταφυλιών στον κόσμο.

  • Έχει χαρακτηριστική τραγανή οξύτητα και ευρύ φάσμα γεύσεων, από βοτανικές, φυτικές και λουλουδάτες έως γλυκές και τροπικές, ανάλογα με το κλίμα στο οποίο καλλιεργείται. 
  • Σε ψυχρότερα κλίματα, το σταφύλι έχει την τάση να παράγει πιο τραγανά κρασιά με αξιοσημείωτη οξύτητα και αρώματα από βότανα, πράσινη πιπεριά, πράσινο μήλο, lime, passion fruit, ροδάκινο και elderflower. 
  • Σε θερμότερα κλίματα, το σταφύλι μπορεί να αναπτύξει πιο γλυκά αρώματα, όπως αυτά των τροπικών και πυρηνόκαρπων φρούτων.
  • Το σταφύλι αποτελεί επίσης συστατικό των διάσημων επιδόρπιων κρασιών από το Sauternes και το Barsac.

Το Sauvignon Blanc θεωρείται ιδιαίτερα φιλικό προς το φαγητό και συνδυάζεται καλά με ψάρια, θαλασσινά, πουλερικά, καπνιστά κρέατα, πιάτα με βότανα ή πράσινα λαχανικά, διάφορα τυριά, φρέσκες σαλάτες και μέτρια πικάντικα πιάτα. Αποτελεί επίσης πολύ καλή επιλογή για sushi.

Moscato – 9th of May

Η Ημέρα Μοσχάτου δημιουργήθηκε από την Gallo Family Vineyards το 2012 και γιορτάζεται στις 9 του Μαΐου. Αυτή η οικογενειακή επιχείρηση, που λειτουργεί από το 1933, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση και τη διάδοση του Μοσχάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το σταφύλι Moscato είναι ένα από τα παλαιότερα σταφύλια στην Ιταλία, συγκεκριμένα στο Piemonte και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των Μοσχάτων

Πιστεύεται ότι προήλθε από τη νοτιοανατολική Αραβική Χερσόνησο, πριν φτάσει στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στη συνέχεια σε άλλες χώρες.

  • Το Μοσχάτο είναι ένα απολαυστικό, αρωματικό λευκό κρασί, γνωστό για τις γλυκές και φρουτώδεις γεύσεις του, όπως αυτές του ροδάκινου, πορτοκαλιού και νεκταρινιού.
  • Φημίζεται για την ευελιξία του όσον αφορά τα στιλ που το συναντάμε, από ελαφριά και ξηρά, αφρώδη, ακόμη και πλούσια επιδόρπια κρασιά. Αυτή η προσαρμοστικότητά του είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλές.

Το Μοσχάτο συνδυάζεται καλά με μια ποικιλία εδεσμάτων. Συμπληρώνει τις γεύσεις μιας πιατέλας λαχανικών και συνδυάζεται θαυμάσια με φρέσκα τυριά. Επιπλέον, μπορεί να ενισχύσει τη γεύση πικάντικων πιάτων, όπως κοτόπουλο με κάρυ και λαχανικά.

Pinot Grigio – 17th of May

Στις 17 Μαΐου γιορτάζουμε το σταφύλι Pinot Grigio, μια ποικιλία που μας δίνει ισορροπημένα, με φρουτώδη χαρακτήρα, εξαιρετικά νόστιμα κρασιά.

Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε Ιταλία, Αλσατία και σε περιοχές του Νέου Κόσμου, όπως το Marlborough, την Τασμανία, τη Νότια Αυστραλία, την Ουάσιγκτον, το Όρεγκον και τη Νότια Αφρική.

  • Το ιταλικό όνομα του “grigio” σημαίνει “γκρι” και προέρχεται από το χρώμα της φλούδας των σταφυλιών που παίρνει μια απαλή γκρι απόχρωση, κατά τη διαδικασία της συγκομιδής,
  • Θεωρείται ότι είναι μεταλλαγμένος κλώνος της ποικιλίας Pinot Noir, άρα έχει τις ρίζες του στη Γαλλία και συγκεκριμένα στη Βουργουνδία, όπου εκεί το συναντάμε με το όνομα Pinot Gris.
  • Μας δίνει τα αγαπητά ιταλικά Pinot Grigio, που είναι ελαφριά, τραγανά και με υψηλή οξύτητα, αλλά και τα διάσημα αλσατικά Pinot Gris, τα οποία διαθέτουν ένα πιο πλούσιο, λιπαρό και ελαφρώς πιο γλυκό προφίλ. 
  • Οι γεύσεις μπορεί να κυμαίνονται από νότες αχλαδιών, μήλων και τροπικών φρούτων, έως και νύξεις καπνού ή βρεγμένου μαλλιού.
  • Το Pinot Grigio αποτελεί το δεύτερο πιο δημοφιλές λευκό κρασί στις Ηνωμένες Πολιτείες και απολαμβάνει σημαντική δημοτικότητα παγκοσμίως. 

Ο ελαφρύς και πικάντικος χαρακτήρας που έχει, συμπληρώνει άριστα τα πιο ελαφριά φαγητά, όπως θαλασσινά, σαλάτες, λαχανικά στη σχάρα και λευκά κρέατα, όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Επιπλέον, είναι ιδανικός συνδυασμός για κρεμώδη πιάτα ζυμαρικών και μαλακά τυριά.

Chardonnay – 23th of May

Την παγκόσμια ημέρα Chardonnay, τη γιορτάζουμε την τελευταία Πέμπτη του Μαΐου. Είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην αναγνώριση της ομορφιάς και της ποικιλομορφίας της ποικιλίας Chardonnay, μιας δημοφιλούς ποικιλίας αμπέλου που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παραγωγής μερικών από τα καλύτερα λευκά κρασιά στον κόσμο.

To Chardonnay προέρχεται από τη Βουργουνδία στην ανατολική Γαλλία, αλλά σήμερα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, όπου παράγεται κρασί. Η Γαλλία κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή Chardonnay και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία.

  • Συχνά αναφέρεται ως “ουδέτερο” σταφύλι, διότι μπορεί χρησιμοποιηθεί σε πολλά διαφορετικά είδη οινοποίησης και να δώσει διαφορετικά στιλ κρασιών.
  • Η γεύση του μπορεί να επηρεαστεί από το terroir της κάθε περιοχής ή από τη χρήση δρυός.
  • Σε δροσερά κλίματα, όπως το Chablis και το Carneros AVA της Καλιφόρνια, το κρασί Chardonnay τείνει να έχει μέτριο έως ελαφρύ σώμα, τραγανά στοιχεία, ορυκτότητα, αισθητή οξύτητα και γεύσεις πράσινου δαμάσκηνου, μήλου και αχλαδιού.
  • Σε θερμότερες τοποθεσίες, όπως την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, στα αρώματα και στις γεύσεις του, έχουμε εσπεριδοειδή, ροδάκινα και πεπόνι.
  • Σε πολύ θερμές τοποθεσίες, όπως είναι η Central Coast AVA της Καλιφόρνια, κυριαρχούν περισσότερο νότες σύκου και τροπικών φρούτων, όπως μπανάνα και μάνγκο. 
  • Τα κρασιά που έχουν περάσει από μηλογαλακτική ζύμωση τείνουν να έχουν πιο μαλακή οξύτητα, βουτυράτο στόμα και νότες φουντουκιού.
  • Τα βαρελάτα Chardonnay παρουσιάζουν ένα πιο πλούσιο, δρύινο και κρεμώδες προφίλ.
  • Το Chardonnay αποτελεί σημαντικό συστατικό πολλών αφρωδών οίνων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Σαμπάνιας και της Franciacorta στην Ιταλία.

Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που συνοδεύει πολλές γαστρονομικές επιλογές, ανάλογα με το στιλ του. Ταιριάζει με ήπια ή πιο λιπαρά, κρεμώδη πιάτα, με κρεατικά, με ψάρια και οστρακοειδή ή με απλά καρυκευμένα πουλερικά και χοιρινό κρέας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *