International Merlot day!
Κάθε χρόνο στις 7 Νοεμβρίου, οι λάτρεις του κρασιού σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα του σταφυλιού Merlot. Μια ημέρα αφιερωμένη σε μία δημοφιλή και ευέλικτη ερυθρή ποικιλία με απαλή και βελούδινη υφή και προσιτό χαρακτήρα.
Η ιστορία του Merlot
Το όνομά του προέρχεται από τη γαλλική λέξη «merle», που σημαίνει μαυροπούλι και πιθανότατα οφείλεται στο εξαιρετικά σκούρο χρώμα της φλούδας του σταφυλιού.
Κατάγεται από την περιοχή του Bordeaux της Γαλλίας, όπου εμφανίστηκε γύρω στο 18ο αιώνα. Αρχικά, το χρησιμοποιούσαν κυρίως σε χαρμάνια στα κρασιά του Bordeaux, γιατί είχε την ικανότητα να μαλακώνει τις τανίνες του πιο στιβαρού Cabernet Sauvignon, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ισορροπημένα και αρμονικά κρασιά.
Με την πάροδο του χρόνου, το Merlot κέρδισε έδαφος, αναγνωρίστηκε και αγαπήθηκε για τις εξαιρετικές του ιδιότητες ως αυτόνομη ποικιλία. Το απαλό και φρουτώδες προφίλ του, μαζί με τις βελούδινες τανίνες του και την αισθητή του οξύτητα, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά του. Πολύ γρήγορα, το Merlot εξαπλώθηκε σε πολλές αμπελουργικές περιοχές ανά τον κόσμο και κατάφερε να γίνει η δεύτερη πιο πολυφυτεμένη ποικιλία, μετά το Cabernet Sauvignon. Μπορούμε να το βρούμε σχεδόν παντού σε Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες, Χιλή, Νέα Ζηλανδία.
Pomerol – Το μέρος που το Merlot θριαμβεύει
Το Pomerol, μια υποπεριοχή του Bordeaux, φιλοξενεί μερικά από τα πιο περιζήτητα και εκλεκτά κρασιά στον κόσμο, με πρωταγωνιστή το Merlot. Τα Château του Pomerol δημιουργώντας κρασιά απαράμιλλης κομψότητας, βάθους και πολυπλοκότητας, αναδεικνύουν τα ύψη, στα οποία μπορεί να ανέλθει το Merlot, όταν καλλιεργείται στο σωστό terroir.
Τα χαρακτηριστικά του Merlot
- Είναι ευπροσάρμοστη, ευέλικτη και ανθεκτική ποικιλία, γι’ αυτό επιλέγεται να φυτεύεται από τους οινοπαραγωγούς σε πάρα πολλές περιοχές.
- Στα αρώματα και στις γεύσεις κυριαρχούν το δαμάσκηνο, το κόκκινο και μαύρο κεράσι και το βατόμουρο. Μπορεί, επίσης, να εμφανίζει νότες βοτάνων, σοκολάτας και βανίλιας, ανάλογα με την περιοχή και τις τεχνικές οινοποίησης.
- Στον ουρανίσκο, συνήθως, συναντάμε ένα κρασί με μεσαίο προς γεμάτο σώμα, βελούδινες τανίνες, αισθητή οξύτητα και υψηλό ποσοστό αλκοόλ.
- Ενώ το Merlot είναι γνωστό για τη νεανική του γοητεία, ορισμένα κρασιά μπορούν να παλαιώσουν εκπληκτικά, αναπτύσσοντας πολύπλοκες γεύσεις με την πάροδο του χρόνου.
Γευστικοί συνδυασμοί
Το Merlot είναι ευπροσάρμοστο και στα γαστρονομικά ταιριάσματα. Μπορεί να καταναλωθεί μόνο του ως απεριτίφ ή να συνδυαστεί με ένα ευρύ φάσμα πιάτων.
Συνδυάστε ένα καθημερινό και φρέσκο ερυθρό Merlot ή ένα ροζέ Merlot με ζυμαρικά ιταλικού τύπου με σάλτσα τομάτας και βασιλικό, πίτσα ή ακόμα και με σαλάτες.
Τα πιο παραδοσιακά Merlot, όπως αυτά από το Bordeaux, βάλτε τα δίπλα σε λευκά κρέατα στον φούρνο (γαλοπούλα και κοτόπουλο), ψητές μπριζόλες ή χοιρινό με δαμάσκηνα.