17 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Malbec!


Στις 17 Απριλίου γιορτάζουμε το Malbec, το σταφύλι πρωταγωνιστή στην ιστορία του αργεντίνικου κρασιού. Μία ποικιλία, με καταγωγή από τη Γαλλία, η οποία βρήκε την πραγματική της πατρίδα και άνθισε στα εδάφη της Αργεντινής.
Η ημέρα αυτή δεν τιμά μόνο το σταφύλι, αλλά γιορτάζει επίσης το ανυποχώρητο πνεύμα της Αργεντινής, που είδε το Malbec να ανεβαίνει από την ανωνυμία στη διεθνή αναγνώριση. Σήμερα, περισσότερο από το 75% των σταφυλιών Malbec παγκοσμίως καλλιεργείται στην Αργεντινή, εδραιώνοντας τη θέση της χώρας ως παγκόσμιου οινοπαραγωγού.
Η ιστορία του Malbec
Το σταφύλι Malbec συνδέεται κυρίως με την περιοχή Cahors της Γαλλίας, αλλά ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η αρχική του ονομασία ήταν “Cot” και ότι μπορεί να προέρχεται από τη βόρεια Βουργουνδία. Η δημοτικότητα του σταφυλιού στη Γαλλία μειώθηκε, ιδίως μετά από έναν καταστροφικό παγετό το 1956, ο οποίος κατέστρεψε το 75% των αμπελώνων Malbec.
Η ιστορία του ταξιδιού του Malbec στην Αργεντινή ξεκίνησε το 1853, όταν ο πρόεδρός της, Domingo Faustino Sarmiento, είχε ως στόχο να αλλάξει την αμπελουργία της χώρας. Επιστράτευσε έναν διάσημο Γάλλο εδαφολόγο, τον Michel Aime Pouget και του ανέθεσε την εισαγωγή γαλλικών μοσχευμάτων αμπέλου στην Αργεντινή, συμπεριλαμβανομένου και του σταφυλιού Malbec. Εκεί, το Malbec προσαρμόστηκε σε ένα φιλόξενο σπίτι στους πρόποδες των Άνδεων, όπου ευδοκίμησε και άνθισε, αποκτώντας διεθνή αναγνώριση.Τα επόμενα χρόνια, κατά τη δεκαετία του 1990 φυτεύτηκαν περισσότερα από 10.000 στρέμματα και έτσι η ποικιλία έγινε η ναυαρχίδα των εξαγωγών κρασιού της χώρας. Το Malbec παράγεται σε όλη τη χώρα, από τον βορρά έως τον νότο, συλλαμβάνει και μεταδίδει την ουσία κάθε terroir. Είναι η ποικιλία που ταυτοποιεί και αντιπροσωπεύει την Αργεντινή.
Χαρακτηριστικά του Malbec
- Το Malbec είναι ένα σταφύλι γνωστό για την παραγωγή πλούσιων, με βαθύ χρώμα, ερυθρών κρασιών.
- Έχει μέτρια έως υψηλή οξύτητα, ώριμες τανίνες, μέτριο έως γεμάτο σώμα και ζουμερό φρουτώδες στόμα.
- Τα αρώματα των κρασιών αυτής της ποικιλίας είναι συνήθως, τα μαύρα φρούτα του δάσους, η βιολέτα, η κανέλα, το πιπέρι, η σοκολάτα, το δέρμα και ο καπνός, ανάλογα την οινοποίηση και τη χρήση βαρελιού.
- Τα κρασιά από Malbec τα απολαμβάνουμε συνήθως φρέσκα, εκτός αν προέρχονται από μεγάλο υψόμετρο και έχουν ωριμάσει σε βαρέλι. Τότε αποκτούν μεγαλύτερο δυναμικό παλαίωσης.
- Στην πλειονότητα το συναντάμε μονοποικιλιακό, αλλά συμμετέχει και σε χαρμάνια, παρέα με την αργεντίνικη Bonarda, ή τα γαλλικά Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot.
- Πέρα από την Αργεντινή και τη Γαλλία, το συναντάμε κυρίως στη Χιλή, στην Καλιφόρνια, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία.
- Η ιστορία του Malbec είναι μια υπενθύμιση ότι η μαγεία της οινοποίησης ξεπερνά τα σύνορα και ριζώνει στο πάντρεμα του σταφυλιού και του terroir.
Γευστικοί συνδυασμοί
Tο κλασικό ταίριασμα για ένα μπουκάλι Malbec είναι αναμφίβολα μια ζουμερή μπριζόλα με λαχανικά στη σχάρα ή με barbeque sauce. Ωστόσο, η ευελιξία αυτού του κόκκινου κρασιού, του επιτρέπει να εναρμονίζεται υπέροχα και με άλλα κρέατα όπως μπιφτέκια, χοιρινό ή αρνί μαγειρεμένο με βότανα. Ο ζουμερός και φρουτώδης χαρακτήρας του Malbec εναρμονίζεται υπέροχα με τις τολμηρές, αλμυρές νότες των τυριών, όπως το pecorino, το provolone, το comté ή το blue cheese.