13 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Riesling!


Παγκόσμια Ημέρα Riesling
Η αγαπημένη λευκή ποικιλία, με καταγωγή από τη Γερμανία, έχει δική της ημέρα και αυτή είναι στις 13 Μαρτίου!
Το Riesling είναι ένα σταφύλι ευέλικτο με πολλά πρόσωπα, μια ποικιλία με διαφορετικά γευστικά στιλ. Το εύρος του ξεκινάει από τα πολύ δυναμικά ξηρά κρασιά ως και κάποια από τα πιο περίφημα επιδόρπια κρασιά του κόσμου. Μας δίνει κρασιά με ποικίλα επίπεδα γλυκύτητας και κρασιά με πολύ μεγάλο δυναμικό παλαίωσης.
Πιο συγκεκριμένα χωρίζονται σε γλυκά, ημίγλυκα, ημίξηρα, ξηρά και αφρώδη κρασιά. Στη Γερμανία έχουν ορίσει 5 κατηγορίες : Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese. Σύμφωνα με τα επίπεδα σακχάρων των σταφυλιών όταν συλλέχθηκαν, μπορούμε να καταλάβουμε από την ετικέτα στη φιάλη πόσο ξηρό ή γλυκό είναι το κρασί.
Πατρίδα του είναι η Γερμανία, όπου καλλιεργείται κυρίως στις περιοχές του Mosel, του Pfalz και του Rheingau. Δεύτερο σπίτι του είναι η Αυστρία, αλλά το συναντάμε ευρέως στην Αλσατία της Γαλλίας και στις περιοχές Eden Valley και Clare Valley της Αυστραλίας.
Μια ποικιλία, η οποία αγαπάει να αναδεικνύει το terroir της περιοχής όπου καλλιεργείται και να “καμουφλάρεται” αναλόγως.
Χαρακτηριστικά του Riesling
* Το χρώμα του ποικίλει από πολύ ανοιχτό λεμονοπράσινο, μέχρι βαθύ λεμονί.
* Τα αρώματα και οι γεύσεις του αποτελούνται από λευκά φρούτα, όπως βερίκοκα, αχλάδια, εσπεριδοειδή, έχει ανθικά χαρακτηριστικά, αλλά και νότες πετρόλ, κηροζίνης και μελιού.
* Συνήθως έχει μέτριο σώμα και σχεδόν πάντα συναντάμε τα ορυκτά του στοιχεία, που προέρχονται από τα ασβεστολιθικά εδάφη, στα οποία του αρέσει να ευδοκιμεί.
* Σημαντικό χαρακτηριστικό του σταφυλιού Riesling είναι η υψηλή οξύτητά του, είτε πρόκειται για ξηρό, είτε για γλυκό κρασί.
* Ο χυμός από σταφύλια του όψιμου τρύγου λαμβάνει έναν μοναδικό συνδυασμό γλυκύτητας και οξύτητας, πετυχαίνοντας μία ιδιαίτερη και αναζωογονητική γεύση.
* Τα αμπέλια από Riesling προσαρμόζονται πολύ καλά και αποδίδουν ιδανικά στα κρύα εδάφη, ενώ είναι σε θέση να καρποφορήσουν ακόμη και στις πιο δύσκολες εδαφολογικές και καιρικές συνθήκες.
Λίγη ιστορία για το Riesling
Η καταγωγή του Riesling ανάγεται σε μια αρχαία άγρια άμπελο που ευδοκιμούσε στα δάση κατά μήκος του ποταμού Ροδανού. Το φυτό αυτό ήταν ανθεκτικό στον παγετό, είχε μικροσκοπικούς καρπούς και έθεσε τις βάσεις για την εξέλιξη του Riesling. Με την πάροδο των αιώνων διασταυρώθηκε με το Traminer και αργότερα με το Weiser Hoinish. Αυτές οι ενώσεις προίκισαν το σταφύλι με ενέργεια, ανθεκτικότητα στις ασθένειες και υψηλή οξύτητα, γεννώντας τελικά το Riesling που ξέρουμε και αγαπάμε σήμερα.
Η πρώτη αναφορά στο κρασί χρονολογείται το 1435 στην περιοχή Rheingau. Ειδικά μετά τον 18ο αιώνα γνώρισε μεγάλη άνοδο και άρχισε να καλλιεργείται σε μεγάλη κλίμακα, επιτυγχάνοντας παγκόσμια αναγνώριση. Τα κρασιά που παράγονταν από σταφύλια Riesling κοσμούσαν τα τραπέζια μοναρχών και αυτοκρατόρων, κερδίζοντας έτσι μια αξιοσέβαστη θέση στα χρονικά της ιστορίας του κρασιού
Γευστικοί συνδυασμοί
Μία από τις ενδιαφέρουσες πτυχές του Riesling είναι η ευελιξία του σε συνδυασμούς με φαγητό. Η προσαρμοστικότητά του, του επιτρέπει να συμπληρώνει ένα ευρύ φάσμα πιάτων. Αγαπάει ιδιαίτερα τα πικάντικα φαγητά και αυτά που έχουν αρκετά μπαχαρικά. Η οξύτητα και η ισορροπημένη γλυκύτητα του Riesling, το καθιστά ως μια εξαιρετική επιλογή για μια ποικιλία από κουζίνες της Άπω Ανατολής, της Κίνας ή της Ινδίας. Επίσης, τα επιδόρπια ταιριάζουν ιδανικά με ένα ημίγλυκο ή γλυκό κρασί αυτής της ξεχωριστής ποικιλίας.
Το Riesling μέσα από τα κρασιά που σας προτείνουμε!