Άρθρα

Ο Sommelier προτείνει…

  •  Ασύρτικο
  •  Σαντορίνη, Ελλάδα

Μια σπάνια ετικέτα από το οινοποιείο του Αργυρού, ένα από τα παλιότερα οινοποιεία στο νησί της Σαντορίνης, με την ιστορία του να ξεκινάει από το 1903. Τα σταφύλια για το Cuvee Evdemon προέρχονται από τα δύο χωριά, Πύργος και Μεγαλοχώρι, χρησιμοποιώντας βιοδυναμικές τεχνικές. Στη συνέχεια, ωριμάζουν σε παλιά μικρά βαρέλια και ανοξείδωτες δεξαμενές για έξι μήνες πριν την εμφιάλωση. 

Το αποτέλεσμα είναι μια πολυδιάστατη Σαντορίνη με έντονη ορυκτότητα, υψηλή οξύτητα και λιπαρή επίγευση. Η εμφιάλωση γίνεται σε πολύ μικρό αριθμό φιαλών, γι’ αυτό κάθε χρόνο γίνεται περιζήτητο. Είναι ένα κρασί που αξίζει να κρατήσετε στην κάβα σας για μερικά ακόμα χρόνια, ώστε να ωριμάσει και να δείτε τη μοναδική εξέλιξη που μπορεί να έχει ένα Ασύρτικο.

  •  Syrah – Viognier
  •  Επανομή, Ελλάδα

Το Evangelo προέρχεται από το κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή και ακολουθεί τη φιλοσοφία, που βρίσκουμε στον Βόρειο Ροδανό. Στο χαρμάνι έχουμε την ερυθρή ποικιλία Syrah με τη μικρή προσθήκη της λευκής ποικιλίας Viognier. 

Το Syrah έχοντας εγκλιματιστεί πλήρως στο κλίμα της περιοχής, μας δίνει ένα πολύπλοκο και πυκνό κρασί με αρώματα πικάντικων μπαχαρικών, μαύρων φρούτων, αλλά και μια ελαφριά ανθηκότητα. Οι τανίνες του είναι έντονες, αλλά ευχάριστες, καθώς το Viognier βοηθάει να μαλακώσουν. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να το καταναλώσουμε φρέσκο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κρασί δεν έχει και μεγάλο δυναμικό παλαίωσης.

  • Viura, Calagraño, Garnacha Blanca, Maturana Blanca, Malvasía Riojana
  •  Rioja Alavesa, Ισπανία

Ένα ιδιαίτερο λευκό ισπανικό κρασί από τη χώρα των Βάσκων. Προέρχεται από αμπελώνες άνω των εκατό ετών στην περιοχή Rioja και έρχεται να μας εκπλήξει, καθώς ο τρόπος προσέγγισης και η φιλοσοφία του οινοποιού είναι μοναδική. Το Iraun είναι ένας φόρος τιμής στους ανθρώπους και στη γλώσσα των Βάσκων. 

Δοκιμάζοντάς το, βρίσκουμε μεγάλη ένταση στη μύτη, ορυκτότητα, αρώματα τσακμακόπετρας, νότες φρούτων, όπως ροδάκινο και κάποια γλυκά μπαχαρικά. Η ωρίμανση γίνεται σε μεγάλα δρύινα γαλλικά βαρέλια και αμφορείς για τουλάχιστον δώδεκα μήνες. Αυτό μας δίνει ένα στόμα λιπαρό με ευχάριστη οξύτητα και μακρά ορυκτή επίγευση.

  •  Cabernet Sauvignon, Petit Verdot
  •  Paso Robles, Καλιφόρνια

Ένα τρομερό Cabernet Sauvignon από το οινοποιείο Daou, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία της περιοχής του Paso Robles στην Καλιφόρνια. Το κρασί ωριμάζει για 18 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια και στη συνέχεια προστίθεται μία μικρή ποσότητα της ποικιλίας Petit Verdot. 

Βρίσκουμε αρώματα ώριμων κόκκινων και μαύρων φρούτων, βανίλιας και καψαλισμένο ξύλο. Η γευστική παλέτα είναι πλούσια, καλοδουλεμένη, ευχάριστη και όμορφα δομημένη με τραχιές τανίνες και μακρά επίγευση. Αν κάποιος θέλει ένα κρασί για να το παλαιώσει στην κάβα του για τουλάχιστον είκοσι ακόμα χρόνια, το Daou Reserve είναι μια από τις καλύτερες επιλογές.

  •  Riesling
  •  Eden Valley, Αυστραλία

Το Pewsey Vale είναι ένα Riesling διαφορετικό από όλα τα άλλα. Έχοντας συνηθίσει τελείως διαφορετικές εκδοχές της ποικιλίας, όπως γλυκά ή φρέσκα Riesling, εδώ έχουμε ένα ώριμο, έτοιμο και εξελιγμένο κρασί, από την Eden Valley στην Αυστραλία. Το οινοποιείο, προκειμένου να αναδείξει ένα χαρακτηριστικό και ξεκάθαρο στιλ της ποικιλίας, κρατάει και παλαιώνει υπομονετικά τις φιάλες στα κελάρια του, μέχρι το κρασί να είναι έτοιμο να καταναλωθεί σήμερα, χωρίς να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να μαλακώσει η κοφτερή οξύτητα της ποικιλίας. 

Αποτέλεσμα αυτής της τεχνικής, είναι ένα κρασί με έντονα τα τριτογενή αρώματα και γεύσεις, έχοντας όμως κρατήσει τα βασικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας, όπως βενζίνη, ανθηκότητα, μοσχοκάρυδο και φρυγανισμενο ψωμί. Το γεγονός ότι το οινοποιείο βγάζει το κρασί έτοιμο στην αγορά με παλαίωση οκτώ χρόνων, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το κρατήσουμε για τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια στην κάβα μας, ώστε να αναπτυχθεί ακόμα μεγαλύτερη πολυπλοκότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *